3 tips voor het kiezen van het juiste vloerkleed

admin

5 juni 2020

Een vloerkleed geeft een warme uitstraling aan de ruimte en is ook nog eens lekker warm aan je voeten. Het kiezen van het juiste kleed kan soms nogal wat aarde in de voeten hebben. Ga je voor een klein tapijt in de woonkamer of wil je juist een eyecatcher? Daarnaast is het kiezen van de juiste vorm erg belangrijk en mag ook zeker de uitstraling van het vloerkleed niet worden vergeten. Ga je voor een subtiele kleur of een opvallend patroon? 

Het juiste formaat

Voordat je naar de vorm of de uitstraling van het kleed gaat kijken, moet je het formaat bepalen. Het is namelijk erg belangrijk dat je een vloerkleed met het juiste formaat aanschaft. Anders kan de ruimte namelijk veel kleiner lijken dan deze daadwerkelijk is. Hier moet je op letten:

 

  • Afmetingen van de ruimte

 

In eerste instantie kijk je naar de afmetingen van de ruimte bij het kiezen van het formaat. In een grote ruimte heb je de mogelijkheid om een groot opvallend kleed neer te leggen. In een kleine ruimte kun je beter voor een subtiele variant kiezen.

 

  • Meubels

 

Wil je dat het vloerkleed aansluit bij de meubels in de woonkamer? Neem dan de afmetingen van bijvoorbeeld de bank en de salontafel op, zodat je op deze manier een bijpassend kleed kunt aanschaffen.

 

  • Proberen

 

Vind je het lastig om het juiste formaat te kiezen? Met het leggen van kranten op de grond kun je kijken wat voor impact de grootte van het kleed op de ruimte heeft.

Welke vorm kies ik?

Als je het formaat hebt bepaald, ga je kijken naar de vorm van het kleed. Vloerkleden komen namelijk in allerlei verschillende vormen. Denk dus niet alleen aan rechthoekig en rond, maar ook kun je voor vierkant of andere vormen kiezen. Vormen hebben verschillende effecten op een ruimte. Je zult daarom goed moeten letten op de vormen van de ruimte en de vormen van de meubels. Als je veel vierkante of rechthoekige meubels in je woning hebt staan, kan het leuk zijn om dit te doorbreken met een rond vloerkleed. Op deze manier verzacht je de strakke lijnen en creëer je een natuurlijk effect.

De uitstraling van het vloerkleed

Niet alleen het formaat en de vorm van het vloerkleed zijn belangrijk, het kleed moet natuurlijk ook bij jouw interieurstijl passen. Er zijn ontzettend veel verschillende vloerkleden. Denk bijvoorbeeld aan een vintage vloerkleed met een levendig patroon of een handgeweven kelim vloerkleed als echte eyecatcher. Net zoals het kiezen van de meubels is het een kwestie van persoonlijke smaak en moet je kijken naar wat jij mooi vindt. Ga voor een effen kleed in een grijze kleur of een variant met leuke print als dit het beste bij jouw interieur past.