Het huis ventileren: 3 tips voor schone lucht in huis

admin

1 juni 2020

Tegenwoordig wonen we bijna allemaal in goed geïsoleerde woningen. In de winter blijft het binnen lekker warm en in de zomer koel. Maar wist je dat het belangrijk is dat je je huis regelmatig goed ventileert? Dit is niet alleen goed voor je gezondheid, maar je gaat ook schimmel in huis tegen. De lucht in je woning raakt namelijk vervuild door verschillende dingen. Wij geven je drie tips voor schone lucht in huis

Ventilatieroosters

Het is belangrijk dat je huis voldoende en regelmatig frisse lucht binnen krijgt. Dit kun je doen op verschillende manieren. Zorg ervoor dat ventilatieroosters open staan en ventileer extra tijdens het koken, douchen en wassen. De lucht raakt namelijk extra vervuilt door deze activiteiten. Zet een raam open of zet het automatische ventilatiesysteem op een hoge stand, zodat de vervuilde lucht weg gaat. Houd er wel rekening mee dat je de automatische systemen goed onderhoud. Na een aantal jaren kunnen deze namelijk minder goed gaan werken en dit is natuurlijk zonde. Een luchtreiniger is ook een goede optie om je huis fris te laten blijven.

Doe de ramen regelmatig open

Vroeger lieten we regelmatig onze ramen en deuren open staan, maar tegenwoordig is dit niet meer zo normaal. We hebben te maken met inbraak en zijn daarom gewend geraakt om onze ramen en deuren altijd te sluiten. Het is echter wel belangrijk dat je regelmatig je huis laat doorluchten. Als je elke dag een kwartier je ramen open zet, geniet je van veel schonere lucht in huis. Als je bezoek hebt gehad, kan het helpen om je ramen iets langer open te zetten.

Wat doe je tegen tocht? 

Als je je woning op een natuurlijke wijze ventileert, kun je last krijgen van tocht. Dit kan een koude muur, vloer of plafond zijn, maar het is ook mogelijk dat het door een koude luchtstroom komt. Koude lucht komt vaak door kleine kiertjes naar binnen en kan erg vervelend zijn. Met het plaatsen van tochtstrips langs ramen en deuren kun je tocht heel gemakkelijk tegen gaan. De tochtstrips zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en gemakkelijk aan te brengen. Je moet er wel voor zorgen dat er niet te weinig tocht in je huis komt, je kan daarom nu ook een luchtbevochtiger kopen.