Hier moet je op letten bij het kiezen van schakelmateriaal

admin

5 juni 2020

Ben je net verhuisd en is het schakelmateriaal aan vervanging toe? Of ga je binnenkort je huidige woning verbouwen en wil je de stopcontacten graag vervangen? Het schakelmateriaal bestaat uit lichtschakelaars, stopcontacten en dimmers. Deze zijn noodzakelijk in je huis en zul je op een veilige manier moeten aanbrengen in je woning. Hoe koop je nu het juiste schakelmateriaal en wat heb je allemaal nodig? 

De benodigde onderdelen

Als je schakelmateriaal gaat aanschaffen, zul je verschillende onderdelen moeten kopen. Het bestaat namelijk bijna altijd uit drie onderdelen. 

 

  • De basis

 

We beginnen bij de basis en dit is het element dat in de muur wordt geplaatst en zorgt voor de werking van het stopcontact. De basis bestaat uit een schakelaar, dimmer of wandcontactdoos.

 

  • Bediening

 

Om het stopcontact daadwerkelijk te gebruiken, moet er een bedieningselement worden geplaatst. Dit zijn bedieningsknoppen of lichtschakelaars. 

 

  • Afdekraam

 

Als laatst zul je een afdekraam moeten toevoegen voor de afwerking. Deze zorgt ervoor dat het er netjes uitziet en veilig gebruikt kan worden.

Verschillende typen schakelmateriaal

Zoals we net al zeiden bestaat het schakelmateriaal uit verschillende onderdelen. Als je alle bestaande stopcontacten gaat vervangen, kun je zelf bepalen wat je ervoor in de plaats wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een schakelaar met bewegingsmelder toevoegen, zodat het licht automatisch inschakelt als iemand de ruimte binnen komt. Daarnaast zijn er ook kruisschakelaars. Hiermee kun je meerdere lichtpunten bedienen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende lampjes naast het bed of in de woonkamer.

Hier moet je op letten

Als je schakelmateriaal gaat aanschaffen, zul je op een aantal dingen moeten letten. Zo raden we je aan om voor één merk te kiezen. Op deze manier kun je schakelaars gemakkelijk met elkaar combineren en werk je met dezelfde bevestigingsmethode. Daarnaast zijn stopcontacten verkrijgbaar in verschillende kleuren. Er wordt vaak voor wit of off-white gekozen, deze zijn namelijk goed toepasbaar in het interieur. Zorg ervoor dat je één kleur kiest, zodat je een geheel creëert.