Hoge of lage plinten?

admin

20 juli 2017

Plinten: ze maken misschien niet het grootste uit van de woning, ze zijn wel een belangrijk onderdeel van elk interieur. De uitstraling van je woning hangt af van tal van factoren en plinten zijn daar ongetwijfeld één van.
De juiste soort kiezen begint bij het besef dat er verschillende mogelijkheden zijn. Naast verschillen op het vlak van kleur en materiaal is ook de hoogte van groot belang als je de aankoop perfect wil afstemmen op de woning!

De juiste soort kiezen voor jouw woning
Plinten dienen als afwerking voor de muren van de woning en hoewel ze relatief klein zijn bepalen ze toch voor een groot deel hoe het eindresultaat eruit ziet. De look en feel van het interieur hangt er immers van af! De hoogte is een doorslaggevende factor bij je keuze (of dat zou het toch moeten zijn) en wat meer info over welk type je best kiest is hier dus wel op zijn plaats.

Welke hoogte kies je?
De hoogte die je kiest hangt eigenlijk af van de stijl en inrichting van de kamer. Gemiddeld kiest men voor types tussen 9 en 12 centimeter; Vooral de hoogte van de ruimte en de omvang van de kamer zijn hierbij belangrijk. Hoe hoger het plafond is, hoe hoger ze best zijn.
Hoge plinten bieden heel wat voordelen maar als de ruimte relatief klein is kiest u best voor lagere exemplaren. De hoge variant doet de ruimte alleen maar ‘kleiner’ lijken en dat is natuurlijk niet nodig bij een reeds compacte kamer!

De stijl van de woning is belangrijk
Zoals vermeld speelt ook de inrichting van de ruimte een grote rol bij de keuze. Zo waren hoge types vooral in de jaren 30 erg populair, juist omdat ze toen zo vernieuwend waren en de kamer een authentieke uitstraling gaven. Vooral als u de ruimte opvallender, grootser en iets klassieker wil doen ogen kiest u best voor grote exemplaren!
Kleinere varianten zijn dan weer ideaal als u de woning een ruimere uitstraling wil geven of een moderne, ietwat minimalistische look. Deze soorten zijn vaak slechts enkele centimeters hoog en verlenen zich dus perfect voor kleinere ruimtes.

Welke keuze je ook maakt, elk type heeft zijn voordelen. Hoe dan ook is het natuurlijk best om te gaan voor de types die het meest aansluiten op de reeds aanwezige stijl. Dat is immers nog altijd één van de belangrijkste zaken bij de inrichting!