Houtworm in huis, wat nu?

admin

18 februari 2019

Je loopt langs je antieke servieskast en ziet ineens allerlei gaatjes, houtworm! Wat is het, wat doet het en wat kun je er tegen doen? we bespreken de oorzaken, gevolgen en de beste vorm van houtworm bestrijden.

Houtworm in huis

Wanneer je constateert dat er houtworm in je meubels of vloer zit, is het zaak om actie te ondernemen, vooral wanneer je veel houten meubelen hebt. Houtworm is een worm die zich voedt met hout, bijvoorbeeld van die mooie eikenhouten kast. De aanwezigheid van houtworm is vrij makkelijk te constateren, zitten er ronde of ovale gaatjes in het hout, dan is de houtworm waarschijnlijk aanwezig. Of de houtworm actief is, kun je controleren door een zwart blaadje onder de uitgangen te leggen, hier zal dan boormeel op komen.

Koop HG spray

Wat is houtworm?

Zoals gezegd is de houtworm een worm, het is meestal een larve van een kever. Er zijn meerdere soorten houtworm, maar ze doen min of meer hetzelfde. De houtworm richt zich vooral op de zachte gedeelten van het hout. Wanneer de houtworm aanwezig is, kan er veel schade aangericht worden, het kan leiden tot vernieling van meubelen en vloeren.

Houtworm bestrijden

Wanneer je houtworm constateert in meubelen en/of de vloer, is het zaak om de larven te bestrijden, hier zijn meerdere methoden voor. Wanneer je zelf de larven te lijf gaat, is het goed om je hierover in te lezen. Er is spray verkrijgbaar tegen houtworm, een spray die na gebruik twee dagen moet intrekken. De werking van deze spray is alleen optimaal wanneer het diep genoeg het hout in trekt. Een andere optie is het gebruik van azijn in combinatie met een sterke alcohol. Dit verjaagt de houtworm deels, maar zal ze niet allemaal doden. Een derde mogelijkheid wanneer je zelf gaat bestrijden is het gebruik van petroleum, het aangetaste hout moet dan ingesmeerd worden met petroleum. Het nadeel hiervan is dat het de houtworm vaak dieper het hout in drijft, waarmee het probleem dus niet opgelost wordt.

Professioneel houtworm bestrijden

Om houtworm definitief weg te krijgen is het vaak noodzakelijk om een professional in te schakelen. De bestrijder zal het hout ook beoordelen en vooral dragende balken in huis controleren of deze aangetast zijn. Wanneer dragende balken aangetast zijn kan het noodzakelijk zijn om deze te vervangen, dit hangt af van de schade. De bestrijder zal een plan opstellen hoe de houtworm het best bestreden kan worden. Wanneer het gif tegen de houtworm ingezet wordt, mag je twee dagen niet in huis. Het gif is een sterk middel wat zowel de larven als de eitjes doodt. Meubelen worden niet met dit gif behandelt, meubelen kunnen indien gewenst met een vergassingstechniek behandelt worden. Dit is een prijzige behandeling, die voor minder belangrijke meubelen niet aangeraden wordt.

Wanneer de houtworm verwijdert is, is er nog altijd de mogelijkheid dat de houtworm terug komt. Het is daarom aan te raden alle onaangetaste meubelen en vloeren te behandelen met een verduurzamingsmiddel. Als je huis weer houtworm vrij is, blijf dan regelmatig houten vloeren, meubelen en balken in de gaten houden, hoe eerder je erbij bent, des te beter is het voor het hout!