De keuze voor een vinyl vloer

admin

7 augustus 2017

Een vinyl vloer is met betrekking tot het onderhoud en gemak een vloerbedekking die erg populair is, temeer omdat het in alle ruimtes in huis gelegd kan worden.

Wat mogelijk is met een vinyl vloerbedekking

Een vinyl vloer is vervaardigd van kunststof en heeft een bijzondere veerkracht, waardoor de ondergrond aangenaam is om op te lopen. Ook leent het zich uitstekend om variatie aan te brengen doordat het mogelijk is om deze in verschillende kleurpatronen te leggen. Er kan natuurlijk ook gekozen worden voor een vloer die een effen kleur heeft of voor een variant met een bijzonder dessin. Op die manier kan in principe het hele huis van vinyl worden voorzien en kan er toch onderscheid gemaakt worden met betrekking tot de kleur of een speels dessin.

Gebruik, kwaliteit en uiterlijk

  • Bij de keuze voor vinyl zal er rekening moeten worden gehouden met de intensiteit van het gebruik. Zo zal er in een woonkamer en hal meer gelopen worden dan bijvoorbeeld in de slaapkamer.
  • Om bovenstaande reden is vinyl verkrijgbaar in verschillende kwaliteit en dikte. Voor een woonkamer wordt aangeraden om een dikkere soort te nemen dan voor een slaapkamer. In de vloerenzaak wordt in de meeste gevallen aangegeven voor welk type ruimte de betreffende vloerbedekking geschikt is.
  • Eén van de voordelen is dat er geen onderhoud aan vast zit. Het volstaat om het te onderhouden met een goede reinigingsbeurt.
  • Een ander kenmerk is dat het materiaal van de rol in verschillende breedtes verkrijgbaar is, variërend van 2 tot 4 meter breed.
  • Vinyl kan worden aangebracht op elk type ondervloer, waarbij wel geldt dat er rekening gehouden moet worden met een vlakke ondergrond. Als de ondergrond niet vlak en egaal is zal het vinyl dat erop komt te liggen er nooit helemaal strak komen te liggen en dat komt het resultaat en de kwaliteit niet ten goede.
  • Het is mogelijk om vinyl zelf te leggen, maar als u er geen ervaring mee heeft dan is het misschien toch beter om het aan de vakman over te laten.
  • Eén van de specifieke kenmerken van deze ondergrond is dat het slijtvaste is. De slijtvastheid is daarbij wel afhankelijk van de kwaliteit en de mate van intensief gebruik.