Kiezen voor een massief houten vloer

admin

28 september 2020

Lees in deze tekstblog over de voordelen van een massief houten vloer uit Den Haag. Omdat er steeds meer verschillende soorten vloerbedekking komen, wordt het makkelijker om een vergelijking te doen op duurzaamheid en gebruiksgemak. Ook is de ene vloer mooier dan de ander, en daarin geldt smaken verschillen. Misschien besluit je na het lezen van deze blog om te kiezen voor een massief houten vloer.

Alleen maar houtlook

Door designers is houtdessin voor op de vloer al heel lang geleden ontdekt. Voordat er PVC vloeren bestonden, en in huizen vinyl of zeil of linoleum vloeren waren, was het vaak zo ontworpen dat het op een parketvloer leek. Los van die vloeren kwam meer dan twintig jaar geleden laminaat hard op. In alle gevallen hadden de ontwerpers door dat houtlook rustiek is, en dat je er goed mee kan combineren. Ondanks dat het allemaal als mooi te omschrijven is, heeft een echte houten vloer net dat beetje extra t.o.v. houtdesign vloeren.

Lang en intensief gebruik

Als een laminaatvloer er net ligt, en het is netjes gelegd, dan is het mooi te noemen. De harde toplaag moet zorgen dat de vloer mooi blijft. Evenals PVC en vinyl is laminaat makkelijk schoon te maken en te houden. Echt reinigen met chemische middelen is niet nodig, na het stofzuigen dweilen met een reinigingsmiddel wat maar net een geurtje geeft is voldoende. Met dat betreft is er op het gebied van vaste vloerbedekking veel gewonnen. Door de tijd wordt het verschil tussen houtdesign vloeren en echte houten vloeren wel zichtbaar. Alle voornoemde vloerbedekkingen worden door de jaren niet mooier, terwijl een massief houten vloer dan juist gaat leven.

Je ziet de loop in de vloer

Door de jaren heen gaat een massief houten vloer leven. Er zijn tal van voorbeelden waar het goed te zien is. Veel bruine kroegen hebben zulke vloeren, kastelen en molens op de bovenverdieping en die vloeren liggen er al eeuwen, en mooi zie je de loop. Soms zijn de vloeren blank, soms geschilderd, en in dit geval ook opnieuw opgeschuurd en geschilderd. Kiezen voor een massief houten vloer betekent dat je een vloer hebt die door de jaren steeds mooier zal worden. De vloer is te onderhouden door het op te schuren en van een nieuwe laklaag te voorzien. Dit zijn grote verschillen met PVC- en laminaatvloeren die er na vijftien jaar niet meer uitzien. Nu wordt eikenhout als de topper gezien met massief houten vloeren. Dit is niet te ontkennen, een parketvloer van eikenhout is bijzonder mooi, en zal door de jaren steeds mooier worden. Argumenten genoeg om te kiezen voor een massief houten vloer, en niet voor houtlook.