Laminaat eiken

admin

15 juni 2017

Nadat we een periode hebben gehad waarbij hoofdzakelijk in een woonkamer tegels werden gelegd, gaat men nu vaak over tot het leggen van een houten vloer. Op de tegelvloer werd vaak een vloerkleed gelegd. Dat geeft een bepaalde warmte aan het interieur. Om die warmte beter te accentueren gebruiken we nu vaak houten vloeren. We zouden massieve houten vloeren kunnen laten leggen, maar dat is kostbaar. Daarvoor heeft men een vervangend product gemaakt. Dat is laminaat. Het tegenwoordige goede laminaat is praktisch niet meer van echt hout te onderscheiden. Ondanks dat het laminaat wordt toegepast, zijn er toch nog steeds velen die daarover een vloerkleed leggen. Dat doet men vooral omdat het nog beter bij het interieur past.

De opbouw
Laminaat is een composietmateriaal dat uit drie of vier lagen is opgebouwd.
1. De onderste kunststoflaag is vaak melanine
2. De drager is over het algemeen High-Density-Board
3. Deze laag bevat een laagje bedrukt papier met vaak een houtstructuur
4. Een kunststof toplaag. Deze wordt vaak versterkt met korind of aluminiumoxide.

Typen laminaatvloeren
We kunnen, als we naar de laminaatvloeren kijken, vier typen onderscheiden.
1. De HPL. Dat is de High Pressured Laminate. Deze is zeer goed bestand tegen vallende voorwerpen. Hij heeft meerdere lagen geperste melaninelagen.
2. De DPL. Dat is de Direct Pressed Laminaat
3. CPL. Continious Pressed Laminate. Deze is in principe hetzelfde als de HPL. De toplaag is wat dunner.
4. De DPL. De Direct Laminate Printing. De Bedrukte decor laag ontbreekt. Hierbij wordt de dragerplaat bedrukt.

De toplaag die wordt aangebracht, is van grote invloed op de levensduur. Bij goedkope laminaatvloeren is de toplaag dun en zal dus eerder slijten.
De kwaliteit van het laminaat wordt uitgedrukt in een cijfer. Deze loopt tussen de 21 en 34. Hoe hoger het nummer hoe beter de kwaliteit van het product is.

Eiken laminaat
Om de warme uitstraling met laminaat extra te accentueren, is het gebruik van een eiken laminaatvloer zeker aan te raden. Je kunt bij eiken van verschillende soorten gebruik maken. Je kunt een licht eiken vloer nemen tot donker eiken toe. Het is natuurlijk afhankelijk van de inrichting van je huis. Zo kun je gebruik maken van;
Naturel eiken laminaat delen. Dit is voor eiken wel de goedkoopste die je zou kunnen gebruiken.
Eiken laminaat White Wash. Dit is een mooie vloer maar hij past natuurlijk niet bij ieder interieur.
Rustiek eiken laminaat. Dit is een vloer die vaak wordt gekozen.

Leggen van de vloer
Wanneer je handig bent is het niet moeilijk om een laminaat vloer te leggen. Door middel van het tegenwoordige kliksysteem kan er eigenlijk niets meer misgaan. Je moet wel rekening houden met het feit dat ook een laminaatvloer, wanneer het warm wordt, uitzet. De drager bevat een houtproduct wat zeker uitzet. Daarom moet je bij het leggen altijd minimaal 1 cm van muren en andere voorwerpen zoals buizen afblijven. Wanneer je de vloer er tegenaan zou leggen dan zal hij omhoog worden gedrukt als hij warm wordt. Je kunt de vloer in verschillende verbanden leggen. Laat je eerst goed voorlichten bij de aanschaf van een laminaatvloer.