Lekkage vloerverwarming opsporen met lekdetectie

admin

12 januari 2018

Een lekkage rond uw vloerverwarming kan vergaande gevolgen hebben voor uw vloer en muren in een ruimte. Het vocht wat als gevolg van deze lekkage uit de leidingen van de vloerverwarming sijpelt, kan in uw laminaatvloer trekken. Vocht wat in een houten vloer trekt zal al snel voor houtrot zorgen, wat lastig te herstellen is. In veel gevallen zal de laminaatvloer gedeeltelijk vervangen moeten worden om de waterschade te kunnen herstellen. Naast de waterschade die aan uw vloer ontstaat, kan ook uw muur beschadigd raken door een lekkage rond uw vloerverwarming. Denk aan schimmel- en zwamvorming wat op een muur ontstaat, als gevolg van het vocht wat hierin getrokken is.

Wij spraken voor het schrijven van dit artikel met een loodgieter uit Barendrecht, die ons meer kon vertellen over het voorkomen van een dergelijke waterschade. Deze loodgieter raadt mensen aan om bij een lekkage rond hun vloerverwarming zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Des te sneller de lekkage namelijk verholpen wordt, des te minder vocht zal er in uw vloer en muren trekken.

Lekdetectie uitvoeren bij een lekkage

Voorheen werd een laminaatvloer vaak volledig opengehaald om de bron van de lekkage te kunnen achterhalen. Tegenwoordig is dit niet meer noodzakelijk, met de komst van verschillende hulpmiddelen. Zo kan een lekdetectie worden uitgevoerd middels een thermografische camera, waarmee de warmteverschillen tussen het vocht binnen en buiten leidingen in beeld kan worden gebracht. Ook een lekdetectie middels ultrasone trillingen kan de oplossing voor u zijn. Bij een dergelijke lekdetectie wordt gekeken naar het tijdsverschil tussen het versturen en ontvangen van de weerkaatsing van ultrasone trillingen. De tijd die dit kost verraadt waar de bron van een lekkage zich ongeveer zal bevinden.

Nadat de lekdetectie voor u uitgevoerd is, ontvangt u een uitgebreid rapport waarin de bron van de lekkage beschreven wordt. U kunt dit rapport aan een loodgieter overhandigen om de lekkage vervolgens voor u te laten verhelpen. Er zijn verschillende gespecialiseerde bedrijven die een lekdetectie voor u kunnen uitvoeren.

Lekkage laten verhelpen in huis

Loodgieters bieden vaak een spoedservice aan voor hulp bij lekkages, verstoppingen en storingen in de cv-ketel. Deze service is 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken. Des te sneller u de lekkage laat verhelpen, des te kleiner is de kans dat uw laminaatvloer ernstig beschadigd raakt. Het kan zodoende verstandig zijn om deze spoedservice van een loodgieter bij u in de buurt in te schakelen voor hulp.