Stappenplan voor het leggen van een laminaat vloer

admin

5 december 2017

Een mooi strak gelegde laminaat vloer kan de ruimte in je huis een nieuw elan geven. Je hebt er verder geen onderhoud aan en is makkelijk schoon te maken. Je kan de vloer door een klusjesman laten leggen, maar een laminaat vloer kan je ook zelf als klusjesman makkelijk leggen. Vooral omdat bijna alle laminaat tegenwoordig een kliksysteem is heb je maar weinig gereedschap nodig.

Ondervloer

Vaak is de ondervloer van beton. Werk daarom eerst alle oneffenheden weg, zodat dit niet de ondervloer kan beschadigen. Er zijn verschillende soorten ondervloeren, maar het meest gebruikte is een ondervloer op rol of platen. Leg de gehele vloer vol met de ondervloer. De ondervloer is makkelijk te snijden, dus leg ook in hoekjes en nissen ondervloer. Om te voorkomen dat vocht het laminaat aantast kan je over de ondervloer nog folie leggen. Laat rustig wat folie aan de randen over. Dat kan je later altijd nog wegsnijden of wegwerken achter de plinten.

Het leggen van de laminaat vloer

Leg nu de eerste rij met laminaat met de groef naar de wand. Controleer of de eerste rij recht ligt en plaats tussen de rij en de muur een afstandsblokje. Een laminaatvloer nooit strak tegen de wand leggen, want de vloer kan nog uitzetten. Begin als de eerste rij recht ligt, met de tweede rij. Veel gereedschap komt er niet bij kijken. Klik een laminaatplank in de groef van de andere plank. Plaats een aanslagblokje tegen de te leggen plank en sla er met de hamer tegenaan. De plank zit nu strak in de andere plank. Werk zo de hele ruimte af. Aan het einde van een rij heb je geen ruimte meer om het aanslagblokje aan te slaan, gebruik daarvoor een aanslaghoekijzer om de laatste plank vast te klikken. Planken zagen, kan je doen met een handzaag of decoupeerzaag.

Na het leggen

Nadat de laminaatvloer is gelegd kan je beginnen met het plaatsen van de plinten. Plinten kan je vastmaken met kit of met speciale clips. Als je holle plinten gebruikt, kan je daarin kabels laten lopen.