Tips bij het leggen van laminaat

admin

1 mei 2018

Laminaat staat bekend om zijn eenvoudigheid, maar toch is er nog best veel wat er bij komt kijken, mits je een goede vloer wilt die ook voor een lange periode in een goede staat blijft. Hieronder een aantal tips. Voor meer bouwtips en advies kun je naar bouwaanrader.nl.

Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je een laminaatvloer gaat leggen, is het van belang om je goed voor te bereiden. Ten eerste moet je een goede ondervloer kiezen, dit is van groot belang. Deze moet aan een aantal factoren voldoen; vochtdichtheid, egalisatie, isolatie en geluidsdemping.

Als je laminaat gaat leggen, dan moet je kiezen welk patroon je wilt. Dit is niet alleen voor het uiterlijk, verschillende patronen hebben andere voordelen qua stevigheid en materiaalverbruik. Hierbij moet je denken dat elke keer dat je het zaagt, er wat van het laminaat versnippert en dus verliest. Dit zijn soms millimeters, maar dat zal over een hele plank flink wat schelen. In dat opzicht is een wildverband-patroon het meet economisch, omdat je daar het minste afzaagt per plank.

Een extra tip bij het zagen van een laminaat plank is dat je hem ondersteboven legt alvorens je de decoupeerzaag er in zet. Zo blijft het hout mooi aan de kant waar jij zo lang naar zult gaan kijken.

Begin met leggen

Nu je aan de meeste dingen hebt gedacht, kun je beginnen met leggen. De eerste planken leg je altijd in een hoek, zodat je altijd uit zult komen. Je laat voor nu de lastige vormen even achterwege, want deze kun je later nog opvullen. Hierbij moet je denken aan plekken zoals de uitsparingen van de deur, hele kleine hoekjes of uitsparingen voor onder andere leidingen en kabels. Dit vul je op met laminaat dat je aan het einde nog over hebt. Wat plinten er op en je hebt een efficiënte, mooie en praktische vloer.