Verschillende soorten afdichtingen: alles uitgelegd

admin

23 november 2018

Afdichtingen zijn heel belangrijk wanneer je werkt met bijvoorbeeld machines of metalen constructies. Afdichtingen gaan het lekken van gassen of vloeistoffen tegen en zorgen ook dat er geen gassen of vloeistoffen binnen kunnen dringen. Als afdichtingen goed worden gebruikt verminderd dit ook de kans op schade. Tegelijkertijd verlengt dit dus ook nog de levensduur. Uiteindelijk heb je veel profijt van het gebruik van afdichtingen. Er zijn echter veel verschillende soorten afdichtingen met allemaal verschillende werkingen en resultaten. Wil je graag weten welke dit zijn? Hier staat alles uitgelegd.

Afdichtingen kunnen opgedeeld worden in vier categorieën. Deze categorieën zijn statische afdichtingen, roterende afdichtingen, hydrauliek afdichtingen en pneumatiek afdichtingen. Per categorie staat hier uitgelegd wat de verschillen zijn t.o.v. de andere categorieën en welke soort afdichtingen erbij horen.

Statische afdichtingen

Dit zijn pakkingen voor delen waarvoor het ten opzichte van elkaar niet mogelijk is om te bewegen. Voorbeelden hiervan zijn o-ringen, vlakke ringen en flensafdichtingen. Deze soort afdichtingen zijn vaak van rubber, maar ze zijn er ook gemaakt van metaal.

Roterende afdichtingen

Zoals de naam al doet denken kan deze soort afdichting wel bewegen, in tegenstelling tot de statische afdichtingen. Deze afdichtingen zijn onder andere ideaal voor als u wilt voorkomen dat er bijvoorbeeld modder of water binnendringt, maar dat u wel smeermiddelen op zijn plaats wil houden. Een paar voorbeelden van roterende afdichtingen zijn oliekeerringen en v-ringen.

Hydrauliek afdichtingen

Hydrauliek afdichtingen zorgen er niet allen voor dat vloeistoffen en gassen tegengehouden worden, maar kunnen ook nog weerstand bieden tegen hoge druk, extreem hoge temperaturen en dwarskrachten. Er wordt dus veel meer verwacht van deze afdichtingen dan van bijvoorbeeld de statische afdichtingen of de roterende afdichtingen. Een paar voorbeelden van hydrauliek afdichtingen zijn zuigerafdichtingen, afstrijkers of geleideringen.

Pneumatiek afdichtingen

Pneumatiek afdichtingen worden zo ontworpen dat cilinders en kleppen door middel van lucht geactiveerd worden. Vaak worden ze met hoge snelheid gebruikt in dynamische toepassingen. Pneumatiek afdichtingen zijn ook te koop als stangafdichtingen, zuigerafdichtingen en afstrijkers.