Vloerwerken: informatie en kosten 2022

admin

16 mei 2022

Ben je uitgekeken op je huidige vloer? Geef je woning een compleet nieuwe look met een nieuwe vloer! Kies bijvoorbeeld voor nieuw laminaat, parket of nieuwe tegels. Het wordt aangeraden om voor het laten leggen van een nieuwe vloer een vloerder in te schakelen. In deze blog lees je wat een vloerder doet, uit welke soorten vloeren je kunt kiezen en met welke kosten je rekening moet houden.

 

De werkzaamheden van een vloerder

Een vloerder doet veel meer dan alleen het leggen van de vloer. Wist je dat je bij een vloerder ook terecht kunt voor persoonlijk advies? Een vloerder kan je helpen met het maken van de juiste keuze. Na het maken van een keuze bereid de vloerder de werkzaamheden voor. Het is belangrijk dat de vloer op een egale ondergrond wordt gelegd. Zodra de vloer is geëgaliseerd, begint het daadwerkelijk leggen van de vloer. Tot slot wordt de vloer netjes afgewerkt voor de vloerder.

 

Soorten vloeren & kosten 2022

Een vloer heeft een grote invloed op de uitstraling van je woning: het vormt eigenlijk de basis voor de rest. Kies daarom voor een vloer waarop je niet snel uitgekeken raakt en wat past bij je meubels en het schilderwerk. Wanneer je een nieuwe vloer gaat uitkiezen, heb je ontzettend veel keuze uit verschillende vloeren. Hieronder lees je daar meer over.

 

  • Parket: parket vloeren zijn gemaakt van hout. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en heeft een authentieke uitstraling. Dit maakt parket een populaire keuze. Het voordeel van parket is dat de vloer altijd comfortabel warm aanvoelt; een nadeel is dat deze vloer erg slecht tegen vocht kan. Per m² kost parket tussen de €30,- en €120,-.
  • Laminaat: laminaat is al jaren erg populair. En dat is niet zo gek: het is een budgetvriendelijke vloer welke verkrijgbaar is in verschillende kleuren en patronen. Het voordeel van laminaat is dat hert vochtbestendiger is dan een houten vloer (terwijl je wel de houtlook hebt) en dat het gemakkelijk is in onderhoud. Een nadeel is dat laminaat lastig te repareren is. Laminaat kost ongeveer €14,- tot €45,- per m².
  • Tegels: tegels geven een enorm strakke uitstraling aan je woning. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en maten, en met diverse patronen. Zo is er voor ieder wat wils! Tegels zijn zeer onderhoudsarm en beschadigen niet snel. Het nadeel is dat tegels snel koud aanvoelen. Tegels kosten gemiddeld tussen de €15,- en €80,- per m².
  • Gietvloer: een gietvloer wint langzaam maar zeker ook populariteit. De naam zegt het eigenlijk al: deze vloer wordt in je woning gegoten. Een gietvloer is compleet naadloos en heeft een moderne uitstraling. Het is erg hygiënisch omdat je geen naden in de vloer hebt. Houdt rekening met een prijs tussen de €10,- en €50,- per m² als je een gietvloer wilt.
  • Pvc-vloer: een pvc-vloer wordt vaak gelegd in woningen met vloerverwarming. Het is onderhoudsvriendelijk materiaal wat niet snel beschadigd en verkrijgbaar is in alle kleuren, maten en motieven. PVC kost ongeveer €10,- tot €50,- per m².

 

Kosten vloerwerken 2022

De kosten van de meest populaire types vloeren zijn hierboven natuurlijk al benoemd. Maar, met alleen een vloer ben je er nog niet. De vloer moet ook nog gelegd worden. De kosten hiervan zijn afhankelijk van verschillende factoren, namelijk het tarief van de vloerder en het type vloer dat gelegd moet worden.

 

Het uurtarief van een vloerder ligt gemiddeld tussen de €20,- en €50,- per uur. Voor het leggen van tegels in een standaard legpatroon betaal je ongeveer €30,- tot €40,- per m². Heb je gekozen voor parket? Het leggen van een parketvloer kost gemiddeld tussen de €20,- en €50,- per m². Het leggen van laminaat kost ongeveer €15,- tot €30,- per m².

 

Handige bespaartips

Wil jij besparen op de kosten voor het leggen van een vloer? Lees dan de onderstaande bespaartips en bespaar zo gemakkelijk op de kosten.

  • Help zelf mee: je bespaart makkelijk op de prijs door zelf ook mee te helpen. Je kunt bijvoorbeeld zelf vooraf de oude vloer verwijderen en afvoeren, dan hoeft de vloerder dit niet te doen.
  • Kies een vakman uit de buurt: ieder bedrijf rekent voorrijdkosten. Dit lijkt een klein bedrag, maar loopt uiteindelijk tot flink op. Kies daarom voor een bedrijf uit de buurt: zo houd jij de voorrijdkosten zo laag mogelijk. Op deze website vind je bijvoorbeeld een handig overzicht van alle vloerders uit Antwerpen-Stad.
  • Laat de vloer isoleren: nu je toch bezig gaat met de vloer, kun jij je vloer net zo goed direct laten isoleren. Dit is een investering, maar dit verdient zich razendsnel weer terug. Je woning verliest geen warmte meer via de vloer, waardoor je minder hoeft te stoken om je huis op temperatuur te houden. Hierdoor bespaar je maandelijks tientallen euro’s op je energierekening.