Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

admin

22 mei 2018

Je hebt je nieuwe droomhuis gevonden, maar bent wat onzeker over de staat van het huis. Tijdens de bezichtiging kraakt de woning wat, of ziet een aantal zaken waardoor je wat onrustig wordt. Dan wordt het tijd om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Tijdens een bouwkundige keuring wordt de staat van de woning door een expert bekeken, en een rapport opgemaakt waarin de eventuele gebreken beschreven staan.

Kosten van een bouwkundige keuring

Aan een bouwkundige keuring zitten kosten verbonden, maar laten we eerlijk zijn wanneer je na de koop van een woning gebreken tegenkomt, kan het nog veel duurder uitvallen. Kosten bouwtechnische keuring weten? In principe is dat per bedrijf verschillend, maar je kunt wel uitgaan van een bedrag dat ligt rond de €350,-. De prijs van een bouwtechnische keuring wordt bepaald aan de hand van het aantal kubieke meter dat een huis heeft.

Verborgen gebreken

Helaas ben je er niet helemaal zeker van dat je een woning koopt zonder gebreken. Een bouwkundig inspecteur kijkt namelijk alleen oppervlakkig naar eventuele gebreken. Hij breekt bijvoorbeeld niets af om een lekkage op te sporen. Maar kom je er na de koop alsnog achter dat er verborgen gebreken aan het licht komen, dan kun je mogelijk recht hebben op schadevergoeding. Dit is volledig afhankelijk van de bepaling die is opgenomen in het koopcontract, welke luid als volgt: “de woning wordt overgedragen met alle zichtbare en onzichtbare gebreken en tekortkomingen waar de verkoper geen kennis van heeft”.

Onderhandelen na een bouwkundige inspectie

Afhankelijk van de uitkomst van de bouwkundige inspectie, ben je precies op de hoogte van de staat van de woning die je wilt gaan kopen. En eventuele gebreken die je tegen bent gekomen tijdens de inspectie, kun je gebruiken in een betere onderhandelpositie. De beste manier om een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren is om alvast een bod uit te brengen en tegelijkertijd de bouwtechnische inspectie in te plannen. Ook is het mogelijk om alvast het koopcontract te tekenen, maar wel een ontbindende voorwaarde op te nemen. Je doet dan een bod onder voorbehoud van financiering en de bouwkundige keuring.