Wat je moet weten over brand- en vluchttrappen

admin

13 september 2022

Als je een kantoorpand of bedrijfsgebouw inricht, moet je aan verschillende veiligheidsnormen voldoen. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de brandtrappen en vluchttrappen. In dit artikel geven we je alle belangrijke informatie over deze trappen, zodat je weet wat je moet doen om aan de veiligheidsnormen te voldoen.

Brandveiligheid in Nederland

In Nederland is het verplicht om een brandtrap aan te leggen in een gebouw met meer dan twee woonlagen. Een brandtrap is een trap die uitsluitend bedoeld is voor gebruik bij een evacuation. Op de trap mogen geen obstakels, meubels of andere zaken staan die het gebruik ervan kunnen belemmeren. De trap moet leiden naar een veilige plek buiten het gebouw, zoals een openbare weg of plein.

Vluchttrappen zijn in Nederland niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Vluchttrappen dienen als extra vluchtmogelijkheid en kunnen levens redden in geval van een brand. Vluchttrappen moeten ook naar een veilige plek buiten het gebouw leiden. Het

Soorten brandtrappen

Er zijn verschillende soorten brandtrappen, die je kunt gebruiken in verschillende situaties. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten brandtrappen:

– Vluchttrappen: deze trappen worden gebruikt om snel naar buiten te kunnen vluchten in het geval van een brand. De meeste vluchttrappen zijn gemaakt van ijzer of aluminium en zijn voorzien van antislipmateriaal.

– Brandwerende trappen: deze trappen worden gebruikt om mensen te beschermen die niet direct naar buiten kunnen vluchten. Brandwerende trappen zijn meestal gemaakt van beton of staal en zijn vaak voorzien van een sprinklersysteem.

Vluchttrappen

Wanneer je een vlucht neemt in een openbare ruimte, is het belangrijk om te weten waar de dichtstbijzijnde vluchttrap is. In sommige gebouwen zijn er brandtrappen die alleen toegankelijk zijn voor noodgevallen. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe je een vluchttrap moet gebruiken in het geval van een evacuatie. In dit artikel leer je alles over vluchttrappen, van wat ze zijn tot hoe je ze moet gebruiken.

Aanschaf van een brandtrap

Wanneer je een nieuw huis of bedrijfspand gaat betrekken, is het belangrijk om na te denken over de aanschaf van een brandtrap. Dit is een speciale trap die ervoor zorgt dat mensen in geval van brand snel en veilig naar buiten kunnen komen. Er zijn verschillende soorten brandtrappen beschikbaar, dus het is belangrijk om hier goed over na te denken voordat je een aankoop doet. Kies bijvoorbeeld voor een trap met een antislip coating als je zeker wilt weten dat mensen ook in panieksituaties veilig naar buiten kunnen komen. Zoek je een op maat gemaakte spiltrap vluchtrap? Kijk dan op de website van Spiltrapcentrum.nl.