Wat zijn de voordelen en kosten van een gietvloer?

admin

18 augustus 2022

Een gietvloer is een strak afgewerkte vloer zonder naden, gemaakt van kunststof. Dit soort vloeren worden in verschillende lagen gegoten op een dragende onderlaag. Ze zijn onderverdeeld in verschillende soorten. Je kunt kiezen voor een gietvloer op basis van polyurethaan, (PU) of cement, en een vloer met een basis van epoxy. Elk soort heeft verschillende voordelige eigenschappen. Ontdek in dit artikel de verschillende voordelen en de kosten van de drie soorten gietvloeren. 

Een vloer van polyurethaan (PU gietvloer)

Polyurethaan geeft een moderne uitstraling en is een zeer flexibel, zacht materiaal met een mooie glans. Dit type vloer zie je vaak op scholen, in woningen en op kantoren. De voordelen van dit vloertype zijn dat ze een vrij lage krasgevoeligheid hebben en niet gauw scheuren. Daarnaast zijn ze vloeistofdicht. De PU vloer wordt in vier of vijf lagen aangebracht. Aan het begin voor de basis worden een primer, en een schraplaag gelegd. Vervolgens wordt het polyurethaan aangebracht, en uiteindelijk wordt de glanzende toplaag gelakt. De PU gietvloer is in twee kleurige betonlook verkrijgbaar en in iedere RAL en NCS-kleur. 

Een epoxy vloer

De epoxy gietvloer is zeer stevig en bestaat uit drie lagen. Opvallend is dat deze vloer niet wordt niet afgelakt. De glans zal dus verminderen en er kunnen snel krassen op ontstaan. Voordelig is wel dat dit een zeer sterke vloer is die ideaal is voor werkplaatsen, loodsen en heftruckverkeer omdat hij geschikt is voor intensief zwaar gebruik en mechanische belasting. Ook is de epoxy vloer erg onderhoudsvriendelijk omdat de vloer goed bestand is tegen verschillende stoffen, zo kunnen vlekken er niet in trekken. 

Cementgebonden gietvloer

Tegenwoordig zie je ook veel cementgebonden vloeren. Deze geven een moderne betonnen look en zijn eenvoudig aan te brengen over een bestaande vloer. Ze zijn duurzaam en slijtvast. Ook zijn ze goed bestendig tegen scheurvorming. Deze vloer geleid vanwege de dichte structuur de warmte dus is handig te combineren met vloerverwarming. Een nadeel is wel dat het aanleggen van deze vloer veel tijd kost, gemiddeld rond de vijf dagen, en dat je de vloer ook niet kunt betreden voor 7 dagen. 

Prijzen 

Voor de PU gietvloer betaal je gemiddeld tussen de 55 en 85 euro per vierkante meter. Voor de epoxy variant ligt de richtprijs tussen de 40 eu 70 euro per m2. Een betonvloer kost tussen de 70 en 100 per vierkante meter. Dit zijn natuurlijk richtprijzen en de uiteindelijke prijs verschilt nogal eens per woonsituatie! 

Wil je meer weten over gietvloeren? Of ben je op zoek naar een vloerder voor een gietvloer? Meer informatie vind je op https://www.hielkemavloeren.nl/gietvloer-amsterdam/